
Korzystny wpływ awokado na profil lipidowy
8 stycznia 2015, 11:40Uzupełnienie codziennej diety o awokado może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

Kamień nazębny pomógł rozwikłać dietetyczną tajemnicę
17 grudnia 2014, 07:43Badając kamień z zębów z przybrzeżnych stanowisk archeologicznych, doktorantka Monica Tromp z University of Otago i dr John Dudgeon z Uniwersytetu Stanowego Idaho ustalili, jaka roślina stanowiła podstawę diety mieszkańców Wyspy Wielkanocnej (Rapa Nui) przed kontaktem z Europejczykami.

Selen ważny dla rozwoju pęcherzyków jajnikowych
19 listopada 2014, 07:45Australijscy naukowcy wykazali, jak ważny jest selen dla rozwoju zdrowych pęcherzyków jajnikowych.

Sweetie przyłapała 1000 pedofilów
23 października 2014, 10:07Stworzony przez holenderską organizację społeczną awatar 10-letniej dziewczynki umożliwił zdobycie informacji pozwalających na zidentyfikowanie około 1000 pedofilów.

Czym odżywiali się gladiatorzy z Efezu?
21 października 2014, 06:45Rzymscy gladiatorzy byli w dużej mierze wegetarianami i po treningu pili jako tonik wzmacniający napój z roślinnego popiołu. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu oraz Uniwersytetu w Bernie, którzy przeprowadzili badanie antropologiczne szkieletów z odkrytej w 1993 r. II-III-wiecznej nekropolii w Efezie.

Niedoszacowana półkula południowa
6 października 2014, 05:46Naukowcy z Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) obawiają się, że dotychczas niedoszacowywano tempa ocieplania się Ziemi. Uczeni porównali dane z pomiarów bezpośrednich z pomiarami satelitarnymi oraz modelami klimatycznymi i doszli do wniosku, że półkula południowa pochłania dwukrotnie więcej ciepła niż dotychczas sądzono

Picie słodzonych napojów w okresie dojrzewania źle wpływa na pamięć
31 lipca 2014, 06:20Codzienne spożywanie w okresie dojrzewania napojów słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy lub sacharozą może niekorzystnie wpływać na zdolność uczenia się i zapamiętywanie informacji.

Awokado wpływa na wchłanianie witaminy A
11 lipca 2014, 11:42Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu). Sprzyja też przekształcaniu karotenów w aktywną formę witaminy A.

Budowanie raf przez najwcześniejsze znane szkieletowe wielokomórkowce
1 lipca 2014, 06:39Jedna z najstarszych raf świata powstała ok. 548 mln lat temu. Obecnie znajduje się na terenie Namibii (w obrębie tzw. Grupy Nama). Skonstruowały ją zwierzęta z rodzaju Cloudina, po których pozostały wapienne skamieniałości - osadzone jedne w drugich stożki.

Wąglikowe śledztwo
27 czerwca 2014, 16:31Po tym, jak w ubiegłym tygodniu z laboratorium CDC w Atlancie mógł wydostać się aktywny wąglik, naukowcy sprawdzają, czy mimo wszystko sytuacja nie była mniej niebezpieczna niż sądzono. Prowadzony przez CDC test ma dać odpowiedź na pytanie, czy mimo tego, że do dwóch mniej bezpiecznych laboratoriów wysłano próbki wąglika, które były dezaktywowane niezgodnie ze standardami CDC, wąglik nie został rzeczywiście unieszkodliwiony